När tryggheten på jobbet försvinner – vem är du då?
Vi män över 45+ har byggt våra liv kring arbetet. Vi har lagt ner årtionden på att bidra till företagets framgång, varit lojala och kämpat för att nå våra yrkesmässiga mål. Men i dagens osäkra tider, med lågkonjunktur, en försvagad krona och global oro, står vi inför en verklighet vi aldrig förväntat oss – risken att förlora jobbet och därmed en stor del av vår identitet.
Vi har lärt oss att inte klaga. Att bita ihop och kämpa på. Att inte visa oss svaga. Men när vi plötsligt inte längre behövs på arbetsplatsen kan det kännas som att hela vår existens ifrågasätts. Vem är vi om vi inte längre har vår yrkesroll? Vad händer med självförtroendet, stoltheten och känslan av att vara en del av något större?
Ensam i en tyst kris
Vi män i 45–60-årsåldern drabbas extra hårt av förändringar på arbetsmarknaden. Vi är för unga för pension men upplever oss för gamla för att enkelt hitta ett nytt jobb. Många har dessutom arbetat länge på samma företag och har svårt att se sig själva i en annan roll.
Att prata om oro och osäkerhet kan vara svårt. De flesta av oss har vuxit upp i en kultur där män förväntas vara starka och självständiga. När vi plötsligt känner oss vilsna och osäkra på framtiden finns det få naturliga forum där dessa känslor kan ventileras. Resultatet blir att vi går runt med vår stress och frustration i tysthet, vilket kan leda till ökad ensamhet, psykisk ohälsa och till och med fysiska besvär.
Arbetsgivare kan göra skillnad
För företag är det en stor förlust när erfarna medarbetare tappar motivationen eller hamnar i kris. Kunskap och erfarenhet som byggts upp under decennier riskerar att gå förlorad om vi inte får det stöd vi behöver. Därför har progressiva arbetsgivare börjat inse vikten av att investera i sina anställda, inte bara genom kompetensutveckling, utan också genom att stärka deras självkänsla och framtidstro.
Ett företag som aktivt hjälper sina medarbetare att hantera förändringar skapar en mer lojal och engagerad arbetsstyrka. Samtidigt kan det vara en möjlighet att förnya organisationen, då vissa medarbetare väljer att säga upp sig och byta karriär. Att hantera denna omställning på ett ansvarsfullt sätt kan både stärka företagets rykte och ge möjligheter att rekrytera nya talanger som kan bidra med nya perspektiv och energi.
The Vintage Reboot Program – en väg framåt
För oss män som känner oss vilsna i arbetslivets osäkerhet finns en lösning.
The Vintage Reboot Program är skapat just för oss som behöver hitta tillbaka till vår självkänsla, vårt driv och vår framtidstro. Programmet ger oss verktyg för att ta kontroll över vår situation, sätta nya mål och bygga en stabil grund för framtiden – oavsett om det handlar om att utvecklas i vårt nuvarande arbete, starta eget eller byta bransch.
Investera i era anställda – och företaget
För företag är detta en möjlighet att visa att man tar hand om sin personal. Genom att ge anställda över 45 år chansen att stärka sig själva och hitta en ny riktning, kan arbetsgivare minska stress, öka produktiviteten och behålla värdefull kompetens inom företaget.
Som arbetsgivare kan ni bekosta The Vintage Reboot Program för era anställda och på så sätt visa att ni bryr er om deras framtid, både inom och utanför företaget. Det är en investering i både människorna och verksamheten.
Dags att agera
Om du är en man som känner igen dig i detta – eller om du har kollegor som gör det – är det dags att agera. Dela den här texten med din chef och föreslå att företaget satsar på er framtid genom The Vintage Reboot Program. Det är dags att sluta se oss själva som passagerare i våra egna liv och istället ta plats bakom ratten.
För dig i ledande befattning och vill hjälp,
boka ett samtal med oss för att höra mer